Thursday, May 14, 2009

Pencinta Yang Hebat

Anda pasti pernah mendengar "Hanya dia sahaja yang boleh membuat aku bahagia". Ungkapan ini merupakan pujian dan biasanya diungkapkan oleh perempuan yang sedang dilamun cinta yang benar-benar mengkagumi pasangannya. Anda pasti juga ingin dikagumi oleh pasangan anda bukan? Mudah sahaja, buatlah si dia berasa tersanjung dengan perlakuan kamu dan itulah kuncinya.

Beri Pujian Yang Bersesuaian
Pujilah dia pada masa dan tempat yang betul, contohnya si dia tidak suka pada fesyen rambut yang baru dipotongnya. Janganlah anda pula memberi komen "Cantik rambut awak". Si dia akan menganggap pujian tersebut hanya sebagai angin lalu dan seperti ejekan yang membuatkan hatinya semakin panas. Lebih baik berikan kata-kata pujian seperti "Jangan bimbang, rambut awak akan cepat tumbuh kembali" ataupun tidak perlu kata apa-apa, lemparkan sahaja senyuman, pandang matanya dan berikan dipelukan mesra. Pasangan anda pasti akan bersara tenang saat bersama.

Menghargai
Si dia kesal jika kamu melirik wanita/lelaki lain saat kamu jalan berduaan dengannya. Terutamanya lelaki apabila melihat perempuan seksi pasti akan begitu mengamati bentuk dan lenggok jalan perempuan tersebut. Jadi seharusnya kamu tunjukkan padanya betapa kamu begitu menghargainya. Namun andai kamu terlanjur melirik pada wanita lain katakanlah pada pasangan kamu "Dia memang cantik tetapi tidak mungkin dapat memahami saya sepertimana awak memahami saya," sambil memeluknya.

Pendengar Yang Baik
Cubalah untuk lebih terbuka pada si dia misalnya jika kamu dinaikkan pangkat atau kamu stres di tempat kerja yang baru, jadikan dia orang pertama untuk kamu berkongsi cerita. Menjadi orang yang pertama yang tahu, tidak kira berita apa sekalipun akan membuat pasangan sentiasa berasa lebih penting dalam hidup kamu. Di samping itu, saat dia menceritakan tentang kehidupannya, jadilah pendengar yang baik. Tunjukkan kesungguhan kamu dan ajukan bebrapa pertanyaan agar kamu tahu beberapa informasi tambahan.

1 Comment:

S@ndSulFur said...

ala.. bab camnie ar ak terer...huhu... tpi tol gak.. kte kna wat baik kat sume2.. :)